Postaraj się, aby w Twoim
dziennym jadłospisie znalazły się artykuły zakwalifikowane
do wszystkich grup produktów spożywczych. Wyróżniamy
sześć
takich grup – produkty zbożowe (pieczywo, kasze, makarony), mleko i
jego przetwory (kefir, jogurty, maślanki), warzywa
owoce.
Slajd 5
Kolejną całą grupę stanowią
mięso, ryby i ich przetwory oraz jaja. Do
osobnej grupy
należą tłuszcze jadalne, czyli oleje roślinne
tłuszcze
zwierzęce (masło, łój, smalec).
Slajd 5
Korzyści wynikające z
jedzenia dużych ilości mięsa są bardzo małe w
porównaniu do szkód, jakie mogą wyrządzić. Mowa tu
przede wszystkim o zwiększeniu ryzyka rozwoju
zaburzeń lipidowych i miażdżycy, niektórych
nowotworów, chorób układu sercowo – naczyniowego
czy przewlekłego zakwaszenia organizmu.
Slajd 12
Oczywiście nie
musisz od razu przerzucać się na
wegetarianizm. Jeżeli bardzo lubisz mięso i
nie wyobrażasz sobie bez niego życia,
zwyczajnie jedz je rzadziej i wybieraj tylko
chude, wysokiej jakości wyroby.
Slajd 13
Wyroby cukiernicze są źródłem
jedynie pustych kalorii (cukier, biała mąka, tłuszcz
utwardzony), tak więc dostarczają organizmowi
wyłącznie dużej ilości energii, której nadwyżka
magazynowana jest w postaci tkanki tłuszczowej.
Sklepowe słodycze nie zawierają praktycznie żadnych
składników odżywczych.